Guide til DIY-insekthotel

Insekthotel - byg nemt et insekthotel, og øg biodiversiteten i din have

I stedet for at køre dine engangspaller på genbrugsstationen, kan du i stedet vælge at bruge dem til at bygge et insekthotel - det er med til at øge biodiversiteten i haven og er samtidigt et hyggeligt og lærerigt projekt for hele familien.

Hanne Larsen

Salgschef hos PLUS A/S

Insekthotel øger biodiversiteten i haven

Kan du huske følelsen af spænding over at løfte en stor sten i skoven, og glæden ved at tage et stykke bark af en gammel træstub, og se på det skjulte liv af myldrende insekter - bænkebidere, edderkopper, biller og små snegle?

I mange danske haver må man kigge langt efter det myldrende liv.

Det er blevet helt almindeligt at gøre haven så ren, at mangfoldigheden i insektlivet forsvinder og vilde blomsterarter uddør – ganske enkelt fordi der mangler levesteder og gemmesteder for havens nyttedyr.

Som det mest naturlige i verden kører vi blade, grene, træstammer, visne stauder og afklippet græs til genbrugspladsen – fordi alt dette opfattes som affald og rod.

Men er det naturligt? Nej tværtimod.

Men det kan vi, med lidt tilvænning og vilje, heldigvis nemt lave om på.

Et insekthotel er et godt sted at starte, hvis du vil gøre noget godt for biodiversiteten i din have. Med et insekthotel kan du organisere meget af dit haveaffald, så det både er dekorativt og til gavn for insektliv og dyreliv.

Hvad er et insekthotel?

Et insekthotel er en lille primitiv anordning, et byggeri, som danner husly til forskellige insekter. Insekter har brug for et uforstyrret tilholdssted om vinteren og om natten. Her kan de være i sikkerhed for fugle og større dyr.

Insekthoteller er lette at bygge selv og kræver kun få materialer for at du kan komme i gang. Resten finder du i haven og på en tur i skoven.

Mariehøns

Hvorfor skal du lave et insekthotel?

Insekter er ikke bare små ligegyldige og småirriterende væsner, som spiser dine kagekrummer på terrassen eller sætter sig på syltetøjsglasset. Insekter er vigtige nyttedyr, som er værd at give husly.

De hjælper med at bestøve vores smukke blomster, frugtbuske og træer, så vi kan få glæde af dem. De holder nogle skadedyr væk, fx bladlus, og så er insekterne selv føde for fugle og andre smådyr, blandt andet pindsvinet.

Se her, hvad du får ud af et insekthotel:

  • Du skaber levesteder for havens allermindste krible krable dyr.
  • Du tiltrækker flere fugle og små dyr, som lever af de mange fluer og insekter.
  • De små insekter hjælper med bestøvning af dine frugttræer og buske, og de spiser skadedyr.
  • Et hyggeligt og sjovt diy-projekt for hele familien.
  • En større bevidsthed omkring livet i haven og naturen.
  • Øget biodiversitet og gode oplevelser i egen baghave.
Insekter øger biodiversiteten

Sådan laver du et insekthotel

Der findes mange måder at lave et insekthotel på, men den mest almindelige og populære er den, der er bygget op som en enkel ramme eller et skelet og derefter inddelt i mindre rum, som du kan fylde op med diverse naturmaterialer.

Den version, vi har lavet her, er lavet af en ganske almindelig engangspalle. Se vores guide her, og bliv klar til at bygge dit eget insekthotel.

Du skal bruge følgende:

  • En éngangspalle
  • Skruemaskine, gerne batteridrevet
  • Skruer
  • Håndsav
  • Evt. hønse- elller kyllingenet, det er ikke vigtigt hvilken type
Mariehøns

Fyld til insekthotel – hvad kan du bruge?

Når du har lavet skelettet eller rammen omkring dit insekthotel, skal du i gang med at ”møblere” hotellet – altså fylde de små rum ud med forskellige materialer. Du bestemmer selv, hvad du vil fylde i, men forsøg at fylde ud med en god blanding af både store og små effekter. 

Afklippet græs, nedfaldne blade og visne stauder.

Det kunne fx være:

  • Afklippet græs, nedfaldne blade og visne stauder
  • Kogler
  • Sten
  • Små kviste, grene, bambuspinde og lignende
  • Pap
  • Større stykker træ/brænde, som du kan bore huller i
  • Mursten med huller i

Betragt insekthotellet som dit eget lille kunstværk, som du kan fylde ud og dekorere ligesom du godt kan lide det. Naturen er fyldt med smukke farver og strukturer, som du pludseligt får øje på.

 

Insekthotel

En naturlig del af have og uderum

Betragt insekthotellet som dit eget lille kunstværk, som du kan fylde ud og dekorere ligesom du godt kan lide det. Naturen er fyldt med smukke farver og strukturer, som du pludseligt får øje på.

Du vil opleve at få et helt andet forhold til havens ”affald”. Altså det, du før betragtede som rod og kørte væk fra matriklen, er pludseligt blevet til en vigtig medspiller i din have

Sjov for hele familien med krible krable-dyr

Lille Peter edderkop, Søren snegl og Mariehønen Evigglad – børn elsker de små dyr, som vi voksne ofte slet ikke bemærker.

Så hvorfor ikke gøre lidt ekstra for de små dyr? Lad børnene hjælpe med at bygge og designe insekthotellet, og lad dem holde øje med, hvordan hotellets beboere har det, når I opholder jer i haven.

En helt almindelig have – stor som lille -  er fyldt med sjove oplevelser, sang, rim og læring, når man møder et lille insekt på sin vej.

Et pindsvin i haven er et tegn på et rigt insektliv

Vi har spurgt naturvejleder Sam B. Sørensen om, hvorfor biodiversiteten er vigtig, og hvad du selv kan gøre.

”De danske parcelhushaver udgør tilsammen et enormt areal, så det du gør for insekterne og for plante- og dyrelivet i din egen have betyder rigtig meget. Tænk hvis vi alle sammen gjorde noget? (...)Lav en bunke i et hjørne af haven med de grene, som du normalt ville køre væk, så vil du kunne tiltrække en masse insekter, edderkopper, bænkebidere, myrer og meget mere. De er mad for havens større dyr blandt andet pindsvin, frøer og fugle. Hvis du nogensinde har set eller hørt et pindsvin i din have, så har du gjort det godt. Et pindsvin er nemlig et tegn på, at der er ro på, og at der et rigt insektliv.”

Sam B. Sørensen, Naturvejleder ved Museet på Sønderskov

Hegn

KribleKrable.dk

Siden er udviklet af Naturvejledning Danmark og DR Ramasjang. Her kan du finde masser af viden og sjove aktiviteter i naturen for hele familien. Krible Krable-projektet har desuden udnævnt maj måned til at være landsdækkende Krible Krable-måned. Her opfordres institutioner, skoler og familier til at gå på jagt efter de mindste dyr i naturen.

Møbler

Naturporten.dk

Find mere nørdet viden om de små dyr i insekthotellet i det detaljerede billedleksikon.

Krible Krable

Krible Krable

Krible Krable - rim for de små’ af Lotte Salling – sød og lærerig billedbog med fine akvarelillustrationer. Bogen er skrevet på rim og handler om havens insekter og krible krable-dyr.

Følg PLUS på Instagram og bliv inspireret

Få tips til dit PLUS projekt, gode ideer til dit uderum og deltag i konkurrencer