5 nemme tips til din Cubic Blomsterkasse med kapilærkasse og plantesæk
Henrik Pold fra Jespers Planteskole viser, hvordan du etablerer dine blomsterkasser med kapilærkasser, og hvordan du planter dine foretrukne planter
Henrik Pold
Henrik er grøn helt ind i hjertet. Siden han var 13 år har han arbejdet med planter. Og i 2003 kom han til Jespers Planteskole som gartner, hvor han, sammen med det i dag 100-mand store team, hjælper planteglade kunder og svarer på alle slags spørgsmål omkring beplantning, jord og planter.
Få en nem og frodig have med Cubic Blomsterkasser og selvvandings kapilærkasser
Blomsterkasser er en nem og dekorativ måde at dyrke sæsonens blomster, krydderurter og grønstager på. Faktisk er der ingen grænser for, hvad du kan plante i dine Cubic Blomsterkasser.
Vi anbefaler, at du kombinerer kasserne med praktiske kapilærkasser eller selvvandingskasser. Men hvordan gør man?
Vi har været en tur forbi Jespers Planteskole til en snak om plantekasser med den erfarne planteskolemand, Henrik Pold.
Læs med her, og få Henriks tips til, hvordan du bruger kapilærkassen og plantesækken i dine blomsterkasser, og se 5 forskellige varianter med beplantning:
- Sommerblomster
- Krydderurter
- Klatrende planter
- Stedsegrønne buske
- Tomatplanter
God fornøjelse.
Sådan gør du blomsterkassen klar til planterne med kapilærkasse, fiberdug og plantesæk
Cubic Blomsterkasserne fås i flere forskellige mål, men hvis du vil kombinere kassen med kapilærkasser er det dette mål, du skal gå efter: 82×44,5 cm (L×B). Kassen kan bruges i kombination med flere forskellige kapilærkasser.
Jeg kan anbefale disse:
- Pindstrup (78×38×26 cm)
- Kapilærkasse (79×40,5×23,5 cm)
- Djursland (80×40×25 cm)
Se her, hvordan du kommer i gang:
- Saml din Cubic Blomsterkasse efter anvisningen i den medfølgende samlevejledning.
- Placér din kapilærkasse i Cubic Blomsterkassen.
- Læg fiberdugen i, så den dækker kapilærkassen. Lav huller i dugen over kapilærkassens vandsugningsrør.
- Læg plantesækken ovenpå eller fyld beddet med en god blomsterjord eller spagnum.
- Når du bruger plantesække, skal du skære et kryds på undersiden af sækken. Ét for hvert hul så det passer med, at de er placeret over kapilærkassens vandsugningsrør.
- Pres derefter noget af jorden ned i vandsugningsrørene, så planternes rødder kan få kontakt med vandet.*
*Dette gælder både, hvis du bruger plantesæk eller hvis du vælger blot at fylde en pose jord i din kasse.
1: Nyd farverige sommerblomster i dine selvvandende blomsterkasser
De fleste sommerblomster er etårige, men det gør dem ikke mindre skønne. De er ganske enkelt et must i både små og store haver, på altaner og terrasser.
Men for at de kan trives hele sommeren i dine plantekasser, er det vigtigt, at de får nok vand. Det kan du sikre ved at installere kapilærkassen i bunden af din blomsterkasse.
Følg anvisningen ovenfor, eller se, hvordan jeg planter sommerblomster i blomsterkassen i videoen her.
2: Få friske krydderurter hele sommeren i en blomsterkasse - helt uden at vande
Krydderurter er oplagte at sætte i blomsterkasser. På den måde, kan du have dem så tæt på dit køkken som muligt. Sæt dem på terrassen, på altanen eller lige uden for din køkkendør, så du let kan bruge dem i madlavningen.
Vil du gerne have krydderurter ved sommerhuset, er det ekstra smart med kapilærkassen nede i, så planterne selv kan "hente" det vand, de har brug for i løbet af sommeren.
Gode krydderurter til plantekasser
Oregano
Oregano (Origanum vulgare) – også kaldt oregano eller blot merian – er en urteagtig plante med en busket vækst.
Salvie
Salvie (Salvia) består af buske, stauder eller enårige planter, der når en højde af lidt over en halv meter.
Rosmarin
Rosmarin (Rosmarinus officinalis / Salvia rosmarinus) er en stedsegrøn halvbusk, der ofte forhandles og dyrkes, som om den var en staude.
Timian
Timian (Thymus) er en slægt med mere end 350 forskellige arter i Europa, Mellemøsten og Nordafrika.
Estragon
Estragon (Artemisia dracunculus), også kaldet drageurt, kongesalat og eddikemalurt, er en staude med en opret, svagt forgrenet vækst.
Persille
Persille (Petroselinum crispum) er en to-årig plante, der er meget udbredt i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning.
Mynte
Mynte (Mentha) er en artsrig slægt, som er udbredt med ca. 20 arter over hele den nordlige halvkugle.
3: Lav afskærmning med en blomsterkasse med espalier - fyldt med frodige sommerblomster og kaprifolie
Blomsterkassen med espalier er et godt valg, hvis du gerne vil have dine planter til at vokse i højden og brede sig til en grøn eller blomstrende væg.
Et espalier giver lidt andre muligheder i forhold til beplantningen. Her kan du se, hvordan jeg planter kaprifolie og pelagonier i en Cubic Blomsterkasse.
Sådan gør du:
- Tag pindene ud af kaprifolien, og sæt planterne i en fordybning i jorden.
- Tryk derefter jorden godt til omkring planten.
- Herefter vikles selve planten lidt op omring espalieret, så den er gjort klar til at klatre videre.
- Og når jeg så er ude på min aftentur, plejer jeg lige at se til planterne og hjælpe dem lidt på vej med klatringen.
Det smarte ved denne kombination er, at kaprifolien er flerårig. Den vil derfor visne ned om efteråret og komme igen næste år. Kaprifolien vil hurtigt vokse sig tæt, så den skal lige styres lidt og klippes ned ved behov.
Sommerblomsterne i forgrunden kan let varieres fra sæson til sæson. Da de kun er etårige, skal du derfor genplante hvert år. Du kan også vælge nogle sommerblomster, der fylder mere og breder sig lidt ud over kanten.
4: Brug blomsterkasser som afskærmning med stedsegrønne kirsebærlaurbær
Stedsegrønne planter er smukke året rundt, og de er derfor særligt velegnede til at bruge som afskærmning og som et levende læhegn.
De mange gode egenskaber kan udnyttes på en kreativ måde ved at sætte planten i en blomsterkasse på hjul - på den måde får du en grøn rumdeler lige der, hvor du gerne vil have det.
Her har jeg valgt at sætte 5 stk. kirsebærlaurbær ved siden af hinanden i den høje Cubic Blomsterkasse. Det skaber en tæt, grøn hæk, som du kan klippe til og forme, som du ønsker det, og rødderne har god plads at brede sig på.
NB: Jeg anbefaler altid, at du udskifter hjulene til Ø100mm, hvis du gerne vil kunne flytte og rokere rundt på dine blomsterkasser ofte. Planterne her er i den tunge ende, så for at sikre god mobilitet og styrke, er det en god idé med et sæt større hjul.
5: Dyrk tomater i dine plantekasser - sådan planter du tomatplanterne
Her har jeg valgt den lave Cubic Blomsterkasse - stadig med kapilærkassen nede i.
Når du planter dine tomatplanter, skal du starte med at finde midten, hvor vi har hullet i kapilærkassen. Her sætter vi tomatplanten ned. Jeg har her sat tre planter ved siden af hinanden, men hvis du nøjes med at sætte to, har de plads til at brede sig lidt mere.
Godt at vide, når du planter tomater:
- Tomater skal have noget, de kan gro opad. Fx en snor fra loftet eller en bambuspind, som du sætter ned i jorden. Men pas på ikke at lave hul i kapilærkassen og dermed gøre den utæt.
- Temperaturerne skal være nået over de 10-12º om natten for at tomater kan vokse og ikke bare står i stampe.
Sådan gør du blomsterkassen klar til vinteren
Når sæsonen for de fine sommerblomster og køkkenhaven er slut, er det er tid til at køre din plantekasse ind for vinteren. Her skal du huske at tjekke efter, om der står vand tilbage i kapilærkassen. Hvis den står med for meget vand i, kan den risikere at fryse til is og derved sprække.
For at undgå dette anbefaler jeg, at du gør følgende:
- Fjern jorden
- Tag dugen af
- Og tøm kapilærkassen for vand
At fjerne jorden fra år til år er under alle omstændigheder en god idé, da jorden oftest er udtømt for næring og der kan gemme sig dyr og larver i jorden. De små dyr kan let gøre næste års havedyrkning til et problem, så start hellere på en frisk fra år til år.