Inspirerende guide om høns og hønsehus i haven

At holde høns i haven er en drøm for mange. Få de bedste tips og råd til høns i haven fra havedesigner og glad hønseentusiast, Dorthe Kvist

Dorthe Kvist og hendes familie bor i et helt almindeligt villakvarter i en forstad til København.

Høns i haven giver liv, hygge og glade æg

Her i haven har de nu haft høns i 10 år, og de kunne ikke forestille sig et haveliv uden de små, hyggelige dyr med charmerende personligheder.

Her på siden kan du læse om Dorthes erfaringer med at have høns i egen have og om de mange fordele. Du får også nyttige råd om den daglige pasning, trivsel og valg af hønsehus.

Forhåbentligt bliver du klædt godt på og har lyst til at anskaffe dig dine egne høns, som både kan hygge og gøre stor nytte hjemme hos dig.

God fornøjelse.

Dorthe Kvist

Havedesigner

Dorthe fra Meltdesignsstudio designer og indretter smukke og levende haver. Hun er forfatter til flere havebøger, holder foredrag og workshops om havedesign og skriver om alt mellem den blå himmel og den sorte muld - så længe det er grønt, levende og gerne økologisk.

Hvad er det bedste ved at have høns i haven? Læs fordelene her

Hvis du går rundt og overvejer, om høns er noget for dig, så håber jeg, at jeg her kan overbevise dig om, hvorfor høns er fantastiske og hvorfor du bør anskaffe dig din egen hønseflok.

At have høns er givende på så mange planer - Du får nemlig meget mere end bare friske æg:

  • Høns er med til at minimere vores madspild - De spiser noget af alt det restaffald, som en helt almindelig husstand producerer. Vores høns får bl.a. grønt affald og madpakker, der ikke er blevet spist op.
  • De spiser en del af vores affald fra haven - Fx ukrudt, græsafklip og små kviste, når vi har klippet hæk.
  • Du får verdens bedste gødning til dine planter og din køkkenhave, hvis du har sådan en.
  • De leverer æg - Friske, sunde og glade æg!
  • Høns spreder hygge og bliver en stor del af havemiljøet.

Hele den her ansvarlige cyklus, som hønsene bidrager til - i både haven og i din husholdning - giver bare så god mening.
De spiser vores madaffald og afklip fra haven, de producerer verdens bedste gødning til vores køkkenhave og giver os friske, sunde og glade æg. Og så er de jo bare sindssygt hyggelige, fordi man kan gå og snakke med dem, når man er i haven.

Dorthe Kvist, havedesigner hos Meltdesignsstudio

Hvad er godt at vide, når man anskaffer høns?

Her kan du få et lille overblik over, hvad det kræver af dig.

Du skal ...

  • Ud og kigge til dem hver dag
  • Give dem frisk vand og mad hver dag 
  • Hente æg
  • Muge ud og give hønsene frisk hø cirka én gang om ugen
  • Tjekke deres adgang til vand, når det er vinter, da det ofte kan fryse til. En varmeplade kan her være en god ting.
Grøntsager, bevægelse og støvbad.

Sådan får du de bedste æg

Vil du have de bedste æg fra dine høns? Her er de 3 bud, som er afgørende:

Egentligt kræver det ikke så meget af dig at få gode æg fra dine egne høns, men der er lidt, du kan gøre for at sikre dig, at dine høns bliver ved med at have det godt og lægge gode æg til dig.

Udover almindelig tørfoder, skal høns have masser af grønt at spise. Det kan fx være alt fra køkkenhaven, der er gået i stok, græsafklip og kål. Har du ikke en køkkenhave kan du sagtens give dem dit grøntaffald fra køkkenet fx gulerodstoppe, de yderste blade fra salat, stokken fra kål o.s.v.

De har også brug for god plads til at bevæge sig på og til at støvbade på. Det er derfor vigtigt, at de har adgang til løs og tør jord eller sand. Her kan hønsene rense sig for utøj - og det er vigtigt, så dine høns ikke bliver syge og lægger dårlige æg.

Når dine høns er cirka 1,5 år gamle, begynder deres ægproduktion at gå ned, og de lægger derfor ikke længere så mange æg. Derfor skal du være forberedt på, at skulle skifte ud i din besætning ved fx at slagte de ældre høns. 

Hvad karakteriserer et godt hønsehus?

Et godt hønsehus tilbyder plads til at hønsene kan være i tørvejr både om aftenen og i løbet af dagen. De skal have adgang til et sted at sove om natten.

På arealet, hvor de opholder sig i løbet af dagen, skal hønsene have adgang til løs jord eller sand, som de kan gå og hakke i og tage støvbad i. 

Udover det praktiske ved et hønsehus og det, der gør at dine høns trives, lægger jeg vægt på, at hønsehuset er pænt. Det skal hænge sammen med havens design. På den måde bliver hønsene en integreret del af dit havemiljø. 


Som havedesigner er jeg stor fortaler for, at et hønsehus også skal være pænt. Selvfølgelig skal det, mest af alt, være praktisk. Men når du bygger et hønsehus i haven, er det jo samtidigt en bygning, der bliver en del af havens design. Det er vigtigt, at der er sammenhæng i indretning og stil.

Dorthe Kvist, havedesigner hos Meltdesignsstudio

Placering af hønsehus

Når du skal placere hønsehuset, så find et sted med læ, og hvor der er sol noget af dagen. Høns er glade for en solstråle, hvor de kan ligge og lune sig. Det må bare ikke være den varme middagssol.

Lad det være op til havens design, hvor du placerer huset, men tænk over, at der skal være lidt luft omkring hønsehuset og husk, at tage hensyn til dine naboer og også til dig selv. Det er en god idé at undersøge regler og lov om hønsehold hos din kommune.

Vi har placeret vores hønsehus i et hjørne af haven, men på et sted, hvor jeg stadig kan se det inde fra huset og fra mit køkkenvindue. Det synes jeg, er så hyggeligt.

De mest almindelige hønseracer

Hellevad

Den danske Hellevadhøne er ikke en rigtig hønserace men en såkaldt hybrid. Forældredyrene er udvalgte eksemplarer af New Hampshire og Hvid Italiener, der krydses for at få et afkom med særligt ønskede egenskaber.

Ca. 5 æg pr. uge

Dværg Wyandot

Wyandotten er opkaldt efter en nu uddød indianerstamme og stammer fra staterne Michigan og New York i det nordlige USA. Målet var at skabe en hårdfør race der lagde mange æg selv under kolde og barske forhold. Dertil er dens meget lille kam, som ikke så let får frostskader, og dens dunede og tætte fjerdragt ideel. Den blev første gang præsenteret omkring 1870’erne. Til skabelsen af racen er der brugt en lang række ældre hønsetyper. Sebright, Kochin, Brahma, Hamborger med flere er nævnt i den forbindelse.

Ca. 4 æg pr. uge

Orpington

En engelsk race præsenteret i 1886. Ophavsmanden William Cook skabte den ved at krydse racerne Minorka, Langshan og Plymouth rock. Den første farvetype var af praktiske grunde sort, så den ikke virkede så beskidt i datidens London, men siden er der kommet flere farver til. Dens formål var oprindelig som æg- og kød-leverandør, men den blev hurtigt mere populær som hobby- og udstillingshøne.

Ca. 3-4 æg pr. uge

Isa Brown/Isa Warren

Isa Brown hønen er klart en af de bedste æglæggere man kan få. Hønsene er mellemstore og den kan lægge op til 315 æg årligt. Isa Brown er en rolig og tillidsfuld høne. Den kan dog godt have en tendens til at være lidt hård mod andre racer. Den har en tæt og smuk rødbrun fjerdragt med lidt hvide fjer i – en køn fugl. Æggene er store og brune. Man får til gengæld ikke så meget ud af at slagte denne race, da der ikke er ret meget kød på den. Hvis man ønsker at hønerne skal ruge på æg, er Isa Brown ikke det oplagte valg. Isa Brown er det oplagte valg, hvis man ønsker en god økonomi i sin hønsegård - for man får MANGE ÆG fra denne flittige høne.

Ca. 6 æg pr. uge

Tværstribe Skovhøne/Sperber

Tværstribet skovhøne er et meget populært valg, –  bl.a. pga. den smukke stribet fjerdragt. Den er meget rolig og et godt valg som havehøne. Det er en mellemstor race, som typisk kan holdes bag et hegn på 1,5 m.

Ca. 6-7 æg pr. uge

Sådan undgår du besøg af ræv og rotter i dit hønsehus

Den største fare for en høne er uden tvivl ræven. Når ræven har fået unger er den særligt på jagt, og ræve husker, hvor der er mad, så det gælder om at få sikret hønsehuset. 

Vi har haft besøg af en vaskeægte "ninjaræv", som har fomået både at gnave hul i vores hønsenet og har forsøgt at kradse sig igennem noget træværk. 

En anden ting, man meget gerne skal undgå, er rottebesøg. Vi har heldigvis aldrig haft problemer med dette, og det på trods af, at vi bor i byen. Men vi er også omhyggelige med ikke at fodre med mere kød, end hønsene kan spise. Rotter kan bedst lide kød, så vi holder altid øje med, at der ikke ligger madrester hos hønsene og omkring buret.

Læs bøger om høns, og søg råd i Dansk Fjerkræ Forum

Når du vil anskaffe høns, er det altid en god idé at læse bøger om emnet. Jeg er desuden med i forskellige grupper på Facebook, hvor folk er rigtig søde til at hjælpe og svare på spørgsmål.

Prøv og tag et kig på disse:

Hvilket foder skal jeg bruge til mine høns?

Høns har som alle andre levende væsner brug for en varieret kost med en god blanding af proteiner, kulhydrater, fibre og grønt.

Som tidligere beskrevet har høns brug for meget grønt, som de let kan få adgang til, hvis de går på en græsplæne og har en stor løbegård. Hvis ikke de går frit, kan du smide græsafklip ind til dem og andet grønt.

Udover grønt og madrester fra køkkenet skal høns have almindelig tørfoder. Du kan købe færdige blandinger eller lave din egen blanding.

Foder til høns

  • Grønt
    Græsafklip, hækafklip, rester fra køkkenhaven
     
  • Madaffald
    Rester fra madpakken og måltiderne.
    Sørg for at se efter, om der ligger rester, så det ikke tiltrækker rotter og andre skadedyr.

Hønsehus i høj kvalitet og dansk design

Det sekskantede hønsehus er designet, så det både er lækkert at se på og nemt at holde. Huset består af to etager. På nederste etage er der voliere, hvor hønsene kan være ude i læ og ly for regnen. På øverste etage er hønsenes soveplads og redekasse.  

Høns kan i princippet lægge æg hvor som helst, men for at det også skal være nemt at samle æggene ind, er det en stor behagelighed, at æggene er samlet ét sted, hvor det er nemt at komme til.