Guide

Gode udendørs legeredskaber, der styrker motorik og fantasi

Haven set i børnehøjde er fuld af eventyr, leg og læring. Det er værd at støtte op om. Læs fysioterapeutens forklaring på, hvorfor det er så vigtigt for børn at være aktive

Kristina Lykke Hvidberg

Kristina Lykke Hvidberg

Fysioterapeut
Kristina har 14 års erfaring som fysioterapeut og er i dag ejer af Brørup Fysioterapi, der bl.a. tilbyder tumlehold til de allermindste og vestibulærtræning for alle aldersgrupper.
Derudover er hun mor til 3 og kender alt til udfordringerne i at motivere børn til mere bevægelse.

Gode legeredskaber i haven giver glade, aktive børn

De fleste familier kender nok til udfordringen i at finde underholdning til de mindste, som kan konkurrere med det, en "skærm" kan tilbyde. 

Med gyngestativ, sandkasse, legehus og legetårn kan du skabe de bedste rammer og betingelser for at dine børn kan udfolde sig aktivt og kreativt - og samtidigt få frisk luft. 

Læs fysioterapeut, Kristina Lykke Hvidbergs forklaring på, hvorfor det er så godt for dit barn at klatre, gynge og bevæge sig udenfor, og hvordan vi kan friste til mere bevægelse.

Få fysioterapeutens råd til, hvordan du får mere aktivitet ind i dit barns hverdag

Det handler i høj grad om at give barnet lyst til og mulighed for at udfolde sig fysisk hver dag. Vi skal simpelthen friste til bevægelse.

​3 måder - hvorpå vi kan friste og invitere til bevægelse

  1. Vær en god rollemodel - Vi som forældre skal være bedre rollemodeller. Tænk gerne lidt kreativt, så du går forrest med et godt eksempel. 
     
  2. Vælg gode og sikre legeredskaber - Med robuste og flotte legeredskaber af høj kvalitet kan du skabe nogle gode rammer for leg i din have. Det skal være et let valg for dit barn at tage en klatretur eller en gyngetur. Haven skal invitere til leg. 
     
  3. Tænk over den rigtige placering af legeredskaberne - Børn vil helst være der, hvor forældrene er. Det nytter ikke at forsøge at gemme legeredskaberne væk i et hjørne af haven. Sørg for at placere gyngen, legetårnet og sandkassen tæt på terrassen. Og hvis du vælger nogle, der ovenikøbet er pæne at se på, så har du også mere lyst til at have dem stående tæt på huset.

    Det er dog altid vigtigt at rette sig efter anvisningen i forhold til montering af det enkelte gyngestativ (Gyngestativet placeres på et plant område, og der skal være mindst 2 m frit rundt omkring stativet fra træer, huse m.m.)

Hvert 3. barn har motoriske udfordringer, når det kommer i skole - og det kan præge barnet resten af dets liv og have konsekvenser både socialt og psykisk. Har man en oplevelse af ikke at kunne følge med fysisk, kan man ende med at føle sig lidt udenfor og komme til at kæmpe med lavt selvværd. Samtidigt ved man, at børn har svært ved at indtage læring, hvis de ikke har styr på deres kroppe. Der er altså god sammenhæng mellem god grundmotorisk kontrol og læring. Derfor har vi som forældre et ansvar for at gøre noget så tidligt som muligt og få lært det lille barn denne grundsten.

Kristina Lykke Hvidberg, Fysioterapeut
Legetårn med rutsjebane, sandkasse og gynger

Styrk motorikken med et legetårn med rutsjebane og gyngestativ

Et legetårn med rutsjebane og gyngestativ er en fantastisk investering. Og vi får lyst til at tilføje, at det også er en investering i dine børns sundhed og trivsel. 

Ved at lege på legetårn, klatre og gynge kan dit barn både få styrket balance, motorik og muskler, mens det har det sjovt i det fri.

En have med gode udendørs legeredskaber gør det bare langt sjovere og mere indbydende for børnene at opholde sig i haven og få brugt krop og fantasi. 

Derfor er det godt at klatre

3 gode grunde til, at det er godt at klatre

  1. At klatre træner motorisk kontrol og bringer mange sanser i spil.
     
  2. At klatre træner krydsbevægelser og samspillet mellem højre og venstre hjernehalvdel.
     
  3. At klatre er i det hele taget en sjov og udfordrende måde at styrketræne på.
Legetårn med blå rutsjebane og redegynge
Sort gyngestativ i pulverlakeret stål

Gyngestativer, der inviterer til bevægelse og pynter i haven

Et gyngestativ i haven med en redegynge eller almindelig gynge giver sommerfugle i maven og masser af god bevægelse til børn i alle aldre. Når vi gynger stimuleres vores sanseapparat og vores balance og muskler aktiveres. Et samspil, der tilsammen styrker barnets motoriske kontrol. Det ene minut tager det andet, og pludseligt er der gået en hel time i godt selskab med en gynge.  

Gyngestativernes enkle designs passer fint ind i omgivelserne og indretningen i både hus og have.

Derfor er det godt at gynge

3 gode grunde til, at det er godt at gynge

  1. At gynge træner balancen og den motoriske kontrol 
     
  2. At gynge øger barnets koncentration og indlæringsevne
     
  3. Fordi det er sjovt!
At gynge styrker balance og muskel-/ledssansen

Min egen erfaring er, at den aktive leg desværre bliver mere og mere nedprioriteret blandt børnefamilierne. Simpelthen fordi vi er oppe imod en svær konkurrent. Skærmen! Det stiller større krav til os som forældre. At vi mere aktivt går ind og aktiverer børnene med noget og giver dem en mulighed, de ikke kan sige nej til. Det, der sker, når børn gynger og klatrer, er, at den grundmotoriske kontrol styrkes, og det har bl.a. stor indvirken på vores læring.

Kristina Lykke Hvidberg, fysioterapeut
Sikkerhed og kvalitet

CE-mærkede legeredskaber - Kun det bedste er godt nok til familiens yngste

Begejstring, høj kvalitet og stor sikkerhed er nøgleordene, når vi udvikler legeredskaber.

Alle vores produkter er CE-mærkede og udviklet i overensstemmelse med de fælles europæiske sikkerhedskrav. Det er din sikkerhed for, at du trygt kan lade dine børn lege på redskaber fra PLUS.